Waard tot Waagloop

19 september 2021 –  Heerhugowaard > Alkmaar
Foto’s van de loop zijn hier te vinden
Uitslagen staan onderaan de pagina

De Waard tot Waagloop 2021. Wat een ontzettend snelle tijden, vrolijke gezichten, prachtig weer, blije winnaars en schitterende foto’s! Waar te beginnen met dit wedstrijdverslag?

Laten we simpelweg beginnen bij het begin. Wij hebben Victorie Runners opgericht tijdens één van de eerste lockdowns om ondanks alle beperkingen (en daardoor het gebrek aan evenementen) het competitiegevoel bij hardlopers in leven te houden of zelfs aan te wakkeren. Victorie Runners liep dan ook al vanaf augustus/september 2020 rond met het idee om van Heerhugowaard naar Alkmaar te lopen, als vervanger van de Dam tot Damloop. Het was destijds echter te kortdag om een goedlopend evenement te organiseren, dus moesten we dat idee laten rusten.
We hadden het nooit verwacht, maar helaas hield Covid-19 de hardloopevenementenbranche een jaar later nog steeds in de greep. Vandaar dat wij direct de draaiboeken van een jaar daarvoor hebben opgesnord en verder zijn gaan uitwerken. Toen de kogel de kerk was en de Dam tot Damloop ook in 2021 werd afgelast zijn we snel in actie gekomen. Zo hebben we uiteindelijk zo’n 50 deelnemers alsnog een mooie hardloopdag kunnen bezorgen.

Die hardloopdag begon op zondagochtend rond een uur of 9. Waar de eerste deelnemers aankwamen op station Heerhugowaard om de startnummers op te halen, de tassen in te leveren en rustig aan de warming-up te beginnen.

Tegen tienen was iedereen helemaal klaar voor een topprestatie en werd er dan ook afgeteld richting de starttoeter. Deze galmde langs het kanaal en dat was voor een ieder het sein om de weg naar Alkmaar in te zetten. De eerste 500 meter liepen omlaag. Dat klinkt heel mooi, maar vervolgens moest de groene brug richting Broek op Langedijk beklommen worden. Voordat Broek op Langedijk werd aangedaan sloeg de stoet linksaf om de weg langs het kanaal te blijven volgen.

Het was lastig om als organisatie de race te volgen, maar gelukkig weden we geholpen door een drone die na ongeveer 2 kilometer alle lopers nauwlettend in de gaten hield (beelden hiervan volgen, houd onze Instagram in de gaten). Vlak na dit punt vond de scheiding tussen de 8,6 kilometerlopers en de 16,1 kilometerlopers plaats. De lopers van de 8,6 kilometer vervolgde hun weg over het Achtergeestpad, de groene oase tussen Sint Pancras en de Beverkoog, richting de Molenkade (De Zes Wielen).
De lopers van de 16,1 kilometer zette de route voort via het Park van Luna. Je komt niet zomaar op die afstand van 10 Engelse Mijlen, dus was er een ‘ommetje’ langs het Meer van Luna, door het Huygendijkbos, over de Schermerdijk en via de Kerkbrug door Oudorp nodig om uiteindelijk ook op de Molenkade uit te komen. Vanaf dat moment werd eenzelfde parcours gevolgd richting het Victoriepark, waarbij de Friesebrug het startpunt was om de eindspurt in te zetten om zo kans te maken op het meest gewilde segment van Alkmaar en omstreken: De Dorstige Eindspurt.

Terwijl alle lopers zich over het parcours begaven stond ook de organisatie voor een uitdaging. Voor aankomst van de eerste loper aankomen op de finishlocatie en deze in gereedheid brengen: finishdoek ophangen, tijdklok neerzetten, vuurwerk afsteken en misschien nog wel het belangrijkste: klaar staan om de medailles en hersteldrankjes uit te delen. Het scheelde niet veel, maar we stonden precies op tijd klaar om de eerste finisher te verwelkomen. Eric Smit pakte de winst bij de heren op de 8,6 kilometer in een tijd van 48:50. Niet veel later volgt Daphne van Osch die samen met Anita Leeman het Victoriepark in kwam. Eerstgenoemde kwam een fractie eerder over de finish, waarmee zij de winst pakte bij de dames. Het loopduo Gé Verhoeven en Monique Blom volgde even later. Zij liepen de 8,6 kilometer als laatste trainingsprikkel richting de marathon van Berlijn die een week later plaatsvond. Inmiddels weten we dat ze de marathon hebben uitgespeeld, hulde!

Niet veel later zagen we de eerste deelnemer van de 16,1 kilometer over de Friesebrug aankomen. Met startnummer 1 kon dit maar één iemand zijn: Nick Heijkoop. Met een geweldige tijd van 59:01 heeft hij zijn naaste belagers Martijn Verhoeven en Joris de Boer van zich af weten te schudden, waarmee hij zich kroonde tot winnaar bij de heren. Daarna kwamen  bekende Victorie Runners Robert Smit, Arjan Groot, Jordi Bakker, René Bakker (geen familie) en Dennis Hes binnen op de plekken 4 tot en met 8. Alberto Ruiz Santos en Stephan Ockers maakten de top 10 bij de heren compleet met eveneens hele mooie eindtijden. Tussen al dit geweld had de winnaar bij de dames ook al de finish bereikt. In een geweldige tijd van 1:18:12 wist Imke Glas de overwinning naar zich toe te trekken. In haar kielzog volgde Esther Schipper en nog even later finishte ook de derde dame Thea Pluister, waarmee ook het podium bij de dames vast stond.

Dan de Dorstige Eindspurt. Misschien wel de wedstrijd waar de meeste eer te verdienen is. Sterke finishers kunnen wij namelijk enorm waarderen, die waardering laten we dan ook maar al te graag blijken door de winnaar de belonen met een alcoholische versnapering. Tijdens de eindspurt van de Waard tot Waagloop was een listige oversteek en een verraderlijk krappe bocht verstopt. Desondanks wist René Bakker er een verdomt snelle spurt uit te persen, waarmee hij met de prestigieuze prijs aan de haal ging. Bovendien leverde dit een schitterende finishfoto op 😉

Bij het wedstrijdverslag hoort ook altijd een woord van dank. Logischerwijs willen wij alle deelnemers en supporters ontzettend bedanken voor jullie inzet en enthousiasme. Alleen samen hebben we er zo’n feest van kunnen maken.
Daarnaast willen we ook The Athlete Club bedanken. Dit is het tweede evenement waarbij we samenwerken en dat werpt zijn vruchten af! Bijna de helft van het deelnemersveld is loper bij TAC, wat overigens goed was te zien aan alle herkenbaar blauwe shirtjes.
Last, but certainly not least: Onze supervrijwilligers Frank, Eloise en Anna. Het ophangen van het Victorie Runners doek, inzamelen van de tassen, zorg dragen voor de verzorgingspost, uitdelen van de medailles en hersteldrankjes, verzorgen van de Social Media op de wedstrijddag en nog veel meer. Zonder jullie hadden we niet zo veel mensen blij kunnen maken, dus daarvoor kunnen we jullie niet genoeg bedanken! ❤

Waarschijnlijk is wel duidelijk dat wij minstens net zo genoten hebben van de Waard tot Waagloop als alle deelnemers. Zoals gezegd kunnen we er alleen samen een hardloopfeest van maken. Daarom hopen we jullie weer te zien bij ons volgende evenement!

Eén opmerking over 'Waard tot Waagloop'

 1. Alles tot in de puntjes georganiseerd.
  We hebben een prachtige en veilige route gelopen, hebben er van genoten!
  Dank voor de organisatie en zoals in het verslag ook al aangegeven stond ook veel dank voor de vrijwilligers.
  Leuk verslag ook!
  Graag tot een volgende keer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s