PaasBestLoop

2, 3, 4 &5 april 2021 –  Alkmaar

Aanloop
Tijdens het paasweekend was het alweer tijd voor ons derde evenement, de PaasBestLoop. Dit keer met twee afstanden, exact afgemeten en over een supersnel parcours. In tegenstelling tot de vorige editie was de route eenvoudig en waren er geen listige oversteekplaatsen. Dit alles om snelle tijden mogelijk te maken.

Nu zijn snelle tijden natuurlijk altijd mooi, maar de garantie van een afgemeten parcours geeft net dat beetje extra glans wat zo’n topprestatie verdiend. Daarom heeft Victorie Runners eens diep in de buidel getast om een heus meetwiel aan te schaffen. Met dit vernuftige apparaat zijn wij op pad gegaan om de routes uit te zetten. De Garmins kwamen aardig in de buurt, maar weken toch een tikkeltje af. En voor onze deelnemers willen wij natuurlijk alleen het allerbeste!
Na het uitmeten was het tijd om de loopschoenen aan te trekken, om al hardlopend de Strava segmenten te creëren. Inmiddels hadden we het parcours al drie keer afgelegd, maar daar is het niet bij gebleven. De route moest natuurlijk ook tijdens de loop herkenbaar zijn voor de deelnemers.  Nu was navigatie tijdens de PaasBestLoop niet een al te grote uitdaging, waardoor het bewegwijzeren van het parcours ook een fluitje van een cent was. Toch konden we onze knutseldrang niet bedwingen, wat resulteerde in kilometer- en segmentbordjes langs het parcours. Dat geeft toch net een beetje extra wedstrijdbeleving.
Vanaf deze plaats willen we meteen onze dank uitspreken aan Rens de Groot en Ronald Marees, twee Victorie Runners van het eerste uur, voor het nodige parcours onderhoud.

Beide heren kregen overigens te maken met meer competitie dan tijdens eerdere Victorie Runners evenementen. Tijdens de PaasBestLoop konden wij rekenen op een recordaantal deelnemers, maar liefst 24. Dit hadden er 27 kunnen zijn als ziek en zeer geen roet in het eten had gegooid. Ander heugelijk nieuws op deelnemersgebied is het aantal vrouwelijke lopers. Waar de teller tijdens het vorige evenement op 1 bleef steken, liepen dit keer 5 dames mee. De groei is dus ingezet en ook de roep om een apart klassement zwelt aan. Tijdens de PaasBestLoop was van een apart damesklassement nog geen sprake, maar desondanks was er met 6 klassementen genoeg competitie. Dit bleek op voorhand ook duidelijk uit onderlinge appjes en reacties op Strava. Opvallend was dat het moddergooien beperkt bleef tot een minimum, en dat de communicatie vooral bestond uit succeswensen. Daar valt voor de komende edities nog wel wat winst te behalen 😉

Wedstrijdweekend
Het hele weekend hadden we te maken met lastige weersituatie. De lopers op vrijdag, zaterdag en zondag moesten af en toe flink tegen de wind in beuken. Toch kwamen zij nog goed weg want op maandag werd de wind aangevuld met sneeuw en hagel. Het was echt bar en boos. Ondanks dat het parcours erg vatbaar was voor de weersomstandigheden. Leken de stevige noorderwind en winterse omstandigheden geen invloed te hebben op de prestaties van onze Victorie Runners, echte bikkels!

Het sportieve paasweekend werd op goede vrijdag afgetrapt door Anna Ursem, die haar harde trainingsarbeid beloond zag worden met een PR aanscherping van niet minder dan 2:02. Een veelbelovend begin van het weekend!

Op zaterdag was het tijd voor het bekende duo Nick Heijkoop & Jacco Koot. De week voorafgaand aan de PaasBestLoop zagen wij al indrukwekkende tijden voorbij komen, dus de verwachtingen waren hooggespannen, en niet onterecht. Beide gingen vol gas van start op de 5 kilometer en konden dit hoge tempo redelijk vasthouden. Uiteindelijk trok Nick aan het langste eind. Met een prachtige tijd van 16:40 klokte hij niet alleen een nieuw PR, maar uiteindelijk ook de snelste eindtijd van alle deelnemers. Jacco hoefde niet lang te treuren, want hij eindigde evengoed op het podium, maar misschien nog wel belangrijker, met een daverende eindsprint trok hij de Dorstige Eindspurt naar zich toe. Het klassement met misschien wel de mooiste prijs

Daarna vlogen de tijden om onze oren. Jurriaan ter Heegde liep eveneens een scherpe tijd op de 5 kilometer en op de 10 kilometer werden mooie tijden gelopen door Annemiek Vredenburg, Marijke Marees, Rens de Groot en Ronald Marees. 

Richting het einde van de middag was aan een heuse AV Hera delegatie. In voorbereiding op de PaasBestLoop hebben zij een aantal specifieke trainingssessies gehouden. Het resultaat mocht er zijn. In verschillende startwaves gingen de atleten van start en stuk voor stuk werden mooie tijden neergezet. De grootste PR verbetering kwam op naam van Pauline, die haar PR op de 5 kilometer verbeterde met 2:06, Pip sprintte op fabuleuze wijze naar de eindzege op de Dorstige Eindspurt van de 10 kilometer en Martijn zette op de gehele afstand een ongelooflijke tijd neer van 33:40, waar het hele weekend niemand meer aan kwam. Tussen al het Hera geweld door beukte Arjan Groot in zijn eentje tegen de wind in naar een verbetering van zijn PR op de 5 kilometer. Een hele mooie prestatie.

Zondagochtend pakte Gé Verhoeven en Monique Blom hun moment om te debuteren als Victorie Runners. We zijn als organisatie trots om dit loopduo, dat samen vele kilometers maakt in voorbereiding op hun eerste marathon, te verwelkomen op het Victorie Runners parcours. Ook Jordi Bakker, winnaar van de vorige dorstige eindspurt, was weer van de partij. Op de 10 kilometer liep hij een sterke tijd, heel dicht in de buurt van zijn PR. Zijn dorst bleek inmiddels wel wat gelest, want sprinten in de laatste meters zat er dit keer niet meer in.

De opvallende lezer zal hebben opgemerkt dat één prijs nog niet is genoemd. De relatief grootste PR verbetering op de 10 kilometer. Deze prijs valt ten deel aan Kees Portegijs, die gehaasd door zijn zoon tot een PR verbetering kwam van 1:47. Toch een mooi voorbeeld van hoe je de familieverplichtingen rond feestdagen een sportieve draai kunt geven! Kees was overigens niet de enige die gebruik maakte van het haaswerk, ook Martijn Bootsma maakte nuttig gebruik van het beulswerk en liep naar een nieuw PR.

De afsluiter van het sportweekend verdient ook een eervolle vermelding. Jelle Kugel, die eveneens debuteerde als Victorie Runner, schatte de weersvoorspellingen niet helemaal goed in en ging als enige maandag op pad. Startend in een zwart pak en eindigend in het wit van de sneeuw. Door de omstandigheden liep Jelle niet naar een verbetering van zijn PR. Dat hij overigens in de training naar aanloop van de PaasBestLoop had gelopen.

Een volgend evenement en andere ontwikkelingen
De lente heeft zijn intrede gedaan. Het wachten is nu op een stijging van de temperatuur en een daling van de Coronacijfers. Als dat de goede kant op gaat, ontstaan nieuwe mogelijkheden voor een volgend evenement. Voor nu is het natuurlijk gissen wat ons staat te wachten en in welke vorm een volgende evenement kan plaatsvinden. Al is de Dorstige Eindspurt een zekerheidje en is het organiseren van twee afstanden ook goed bevallen. In welke vorm het ook zal zijn, een nieuw evenement komt er hoe dan ook aan. Noteer daarom het pinksterweekend alvast (met potlood) in de agenda. Wij hopen er stiekem op dat we na afloop in het zonnetje, onder het genot van een finishbiertje, de wedstrijd kunnen doornemen.

Verder doen geruchten over Victorie Runners merchandise de ronde, waarbij het ook aan sponsorruimte niet ontbreekt. Maar daar mogen we op dit moment nog niet te veel over kwijt 👀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s