Stad, Bos en Koningloop

29, 30, 31 januari 2021 –  Alkmaar

Het laatste weekend van de eerste maand van het jaar stond in het teken van de Stad, Bos en Koningloop. Het tweede event van de Victorie Runners met ditmaal 11 lopers en zowaar het debuut van de eerste vrouwelijke deelnemer. De te lopen afstand bedroeg 9,69 kilometer, maar met daarin twee tussensprints/segmenten waardoor we op zondagavond drie winnaars konden feliciteren. De start van de route was bij de Karperton, de beroemde en beruchte parkeergarage van Alkmaar, misschien niet zo idyllisch, maar dat kwam later meer dan goed. Dwars door de stad liep de route langs het MCA naar het bos van Heiloo. Na een rondje door het bos weer langs het MCA en via het Kennemerpark naar de Bierkade, om vervolgens de eindsprint in te zetten langs de grachten richting de Koning (misschien wel net zo beroemd en berucht). 

De week voorafgaand aan het event was het voor de organisatie nog even nagelbijten omdat het Verdronkenoord open lag, maar gelukkig was het graafwerk op tijd afgerond en gooide de werkzaamheden geen roet in het eten. De spanning liep niet alleen op bij de organisatie. Ook de deelnemers waren druk in de weer. . De route kwam binnen en deze moest natuurlijk goed bestudeerd worden en het GPX-bestand werd in het horloge gezet. Niet iedereen had een lange voorbereiding nodig. Tot het laatste moment druppelde er nog aanmeldingen binnen.

Vrijdagochtend in de stromende regen werd de route met zelf geknutselde bordjes, tie-wraps en krijtspray uitgezet. Helaas was de krijtspray niet opgewassen tegen de regen, de bordjes daarentegen bleken hun werk meer dan goed te doen. De organisatie kwam volledig doorweekt terug en was flinke plassen tegen gekomen in het bos van Heiloo. Daarom waren zij nog meer verrast dat Jacco en Nick vrijdagmiddag al hun race hadden gelopen. Inderdaad natte voeten maar zeer sterke tijden. Later bleek dat één van de twee zelfs de snelste tijd van het weekend had neergezet. De toon was gezet. 

Zaterdag en zondag beloofde prachtig weer: droog, zonnig, weinig wind en lekker fris. Eigenlijk de ultieme hardloop omstandigheden. Jordi en Alex liepen zaterdagochtend hun race en het mag geen verrassing heten dat uitgerekend deze twee richting de (door beide zo geliefde) Koning nog een flinke eindsprint neerzette. Voor Jordi betekende dit zelfs een een prijswinnende versnelling. In 54 seconden legde hij het stuk vanaf de Accijnstoren over het Verdronkenoord naar de Koning af, waarmee hij het segment “De Dorstige Eindspurt” op zijn naam zette. Zaterdagmiddag trok, Rob samen met zijn twee zoons, Joris en Rens, de hardloopschoenen aan. Ook heeft de organisatie een verstekeling gespot, Peter die niet op de deelnemerslijst stond, maar mooi om te zien dat de vier mannen hebben meegedaan en niet zonder succes. Meerdere PR’s sneuvelden en Joris noteerde zijn langste hardloopsessie op Strava. Prachtig om te zien. 

Zondag, de laatste dag, was het zoals voorspeld prachtig hardloopweer. De mannen uit Schagen: Rens, Ronald en Arjan zagen hun kans schoon en gingen vol op prijzenjacht. Die jacht is niet onverdienstelijk verlopen. Allemaal liepen ze een gemiddeld tempo onder de 4:00/km. Een zeer hoog niveau waarmee deze drie heren samen met Jacco en Nick de top 5 van het overall eindklassement vormen. Ronald, die wat extra meters meepakte, op 1 seconde de kroon voor de Dorstige Eindspurt mistte en ook in het overallklassement net naast goud greep, ging ondanks dit alles niet met lege handen naar huis. Als meer dan terechte winnaar van het segment ‘van Brug tot Bos’ wachtte hem een liter tapbier. Eind goed, al goed. De dag werd afgesloten door Martijn en Anna die hun race samen liepen. Met Anna hebben wij een debutante, want dit betekende de eerste vrouwelijke deelnemer en daar zijn we als organisatie ontzettend trots op en blij mee!

Nadat Martijn en Anna de eindstreep waren gepasseerd kon het klassement worden opgemaakt en bleek Nick Heijkoop het hele – op dat moment lastig begaanbare – parcours het snelste te hebben afgelegd. Met een geweldige tijd van 35:09 leverde hem dat een liter tapbier en een flesje limoncello op. Ronald Marees werd zoals gezegd tweede in een tijd van 35:45. Jacco greep naast de prijzen, maar liep een verdienstelijke 36:21.

Naast alle prijswinnaars (die hun prijzen op maandag in ontvangst hebben genomen) en podiumklanten hebben we bij veel lopers nieuwe PR’s gespot op allemaal verschillende afstanden. Achteraf gezien hadden we het parcours net iets langer moeten maken, dan waren er nog een hoop PR’s op de 10 kilometer verbroken. Een leerpuntje voor de volgende race. Wat we verder meenemen is het aanstekelijke enthousiasme van iedereen. Dit zorgt er voor dat we extra gemotiveerd zijn om een derde event te organiseren, waar we iedereen nog beter in staat willen stellen het beste uit zichzelf te halen. Daarom horen we het graag als je nog tips of suggesties hebt, op welk gebied dan ook. Dat wordt enorm gewaardeerd!

2 gedachten over “Stad, Bos en Koningloop

  1. Super georganiseerd mannen!!!! Mooi dat jullie initiatief zo groeit en ik kijk nu al uit naar de volgende loop of de VictorieRunners Borrel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s